K úniku vody v domě může dojít v neočekávaném okamžiku, a klidně i tehdy, kdy odjíždíte na dovolenou. Zabouchnete za sebou dveře, otočíte klíčem v zámku a váš byt vás přestane zajímat na dobrý týden či čtrnáct dnů. Prozřetelně však předáte klíče od bytu rodičům nebo sousedům, aby vám zalévali v bytě květiny, a z prozřetelnosti byste mohli udělat ještě něco – předat těmto lidem telefonický kontakt na instalatérskou firmu. Kdyby totiž došlo v bytě k úniku vody, stačí zavolat havarijní servis, a ten do hodiny dorazí.

uzávěr vody

Pořiďte si detektor – detektor vyhledávání úniku vody pořídíte za pár stovek, je to jednoduché čidlo, které se sepne v momentě kontaktu s vodou, a když čidlo položíte v bytě na podlahu, ušetříte si spoustu práce, a v případě, že pod vámi někdo bydlí, i mnoho peněz za vytopený byt. Detektor úniku vody má akustický výstup, který vaši sousedé nepřeslechnou, a mohou operativně zasáhnout a včas tento problém vyřešit.

instalatérské práce

Předejte sousedům instrukce, jak si počínat při úniku vody – možná, že to vaši sousedí ví, ale pro jistotu je upozorněte, aby v případě úniku vody v domě nevstupovali dovnitř naboso, ono je to sice celkem logické, vyzout se z bot, když je v domě centimetr vody, abyste neměli obuv rozmáčenou, ale pokud voda, která uniká ze zdiva, pronikne do elektroinstalace, může tu na okamžik vytvořit vodivé prostředí, a vás usmrtit. Pamatujte na to a nepodceňujte to – ihned vypněte hlavní jistič v rozvodné skříni, a teprve pak podnikejte další kroky.

Uzavření hlavního uzávěru vody – před odjezdem na delší dovolenou, pokud nemáte nikoho, kdo by vám ohlídal dům, se vyplatí vypínat veškeré přívody inženýrských sítí – vypnout přívod elektřiny, uzavřít hlavní uzávěr plynu a uzavřít hlavní uzávěr vody. Nejsou-li v domě zařízení, která potřebují nepřetržitý provoz, například filtrace v akváriích nebo nucený provoz mrazicího boxu a chladničky, je vždy bezpečnější ponechat dům odpojený od elektřiny, vody a plynu.